2008. október 18., szombat

Lakossági tájékoztató fórum

2008. október 17-én megtartotta Egyesületünk az ÁNTSZ - pályázatban vállalt lakossági tájékoztató fórumot a parlagfű mentesítési akció keretében. Mivel ebben az évben már az ilyen tevékenység okafogyott, egy tavaszi ismétlés mellett döntöttünk, amikor is a valós védekezési szezon indul, amikor a parlagfű-egyedek a fejlődési stádiumuk elején tartanak.
Ez magában fog foglalni egy felismertető gyakorlatot is, tényleges közterületi részen megmutatva a hallgatóságnak, hogy valójában melyik is ez az allergén, pollenszórásával sokaknak súlyos tüneteket okozó káros és irtandó növény.


A parlagfű-mentesítésről, az allergiát kiváltó különböző anyagokról, az allergiák megjelenési formáiról, azok kialakulásáról, kutatásukról, az immunrendszerről és a megelőzési lehetőségekről beszélt Fliszárné dr. Gyulai Magdolna háziorvos, aki a kérdésekre válaszolva a már kialakult allergiás megbetegedések kezelési módjairól is szót ejtett.

Az allergén gyomnövények előtörténetéről, hazánkba jutásáról, a parlagon hagyott területekről és a parlagfű irtásának módozatairól és lehetőségeiről szólt Papp Zoltán szabálysértési előadó, aki a jogi szabályozás változásairól és a mentesítés törvényben előírt kötelezettségeiről beszélt.
Érdekességként, egy kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy néhányan rosszindulatú névtelen bejelentést tettek és bizony sokan még csak fel sem ismerik a parlagfüvet, mindenféle más gyomról gondolták, hogy az parlagfű.
Az érdeklődő hallgatóságban voltak allergiások és egészségek, fiatalok és idősebbek egyaránt. Sajnos a Könyvtár egy kicsit szűkös - ülőalkalmatosságait tekintve - így a tavaszi ismétlést valószínűleg az iskola egyik tantermében, vagy a Sportcsarnokban kell megrendeznünk.

Nincsenek megjegyzések: